Distributieriem

Distributieriem

Afspraak maken?

Maak hier uw afspraak

Distributieriem vervangen


Hoe werkt een distributieriem?

De distributieriem drijft de krukas van uw auto aan. De distributieriem is gemaakt van sterk rubber en kunststof, verstevigd met draden. Bijna niet kapot te krijgen zoals u kunt lezen. Toch is het belangrijk om uw distributieriem op tijd te vervangen om dure reparaties te voorkomen. U bent van harte welkom bij onze garage in Baambrugge.


Distributieriem of distributieketting?

Uw auto heeft een distributieriem of een distributieketting. Beide hebben dezelfde functie, namelijk het aandrijven van de krukas. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen de twee. Zo is een distributieketting gemaakt van gehard staal en hoeft in tegenstelling tot de distributieriem niet vervangen te worden. Een belangrijk voordeel dus ten opzichte van de distributieketting.

Raadpleeg het instructieboekje van uw auto om uit te vinden of er sprake is van een distributieriem of distributieketting. Kunt u het niet vinden? Dan is het natuurlijk altijd mogelijk om contact op te nemen met ons.


Wanneer moet u de distributieriem vervangen?

De distributieriem vervangen valt onder regulier onderhoud. Hij wordt preventief vervangen bij een bepaalde kilometerstand. In het instructieboekje of onderhoudsschema van uw auto staat aangegeven wanneer dit moet gebeuren.

Wanneer u weinig kilometers rijdt, kan de riem uitdrogen voordat hij volgens de kilometerteller aan vervanging toe is. Ook bij auto’s die veel korte ritjes maken in de stad is het raadzaam om de distributieriem eerder te vervangen. Een distributieriem slijt in deze gevallen in verhouding harder dan auto’s die vaker rijden.


Hoe weet ik of de distributieriem vervangen moet worden?

In het onderhoudsboekje van uw auto wordt de laatste vervangingsdatum altijd duidelijk vermeld. Meestal zit er onder de motorkap ook nog een sticker met de datum en kilometrage waarop de distributieriem voor het laatst vervangen is. Valt het toch niet meer te achterhalen? Uw AutoFirst garage kan aan de hand van uw kenteken aangeven wanneer de distributieriem aan vervanging toe is.


Wat is het risico van een versleten distributieriem?

Wanneer uw distributieriem niet tijdig wordt vervangen, is er kans dat hij in het ergste geval breekt. Een gevaarlijke situatie, want als dit gebeurt loopt uw motor plotseling vast. Dit heeft ernstige motorschade tot gevolg en een reparatie die flink in de papieren loopt. Wanneer de riem niet breekt maar doorslipt, zal uw auto slecht, of niet meer lopen. Ook in dit geval kunnen de reparatiekosten hoog oplopen. Daarom adviseren wij u ook altijd om preventief de distributieriem te vervangen.


Hoe wordt een distributieriem vervangen?

Vaak is het verstandig om tegelijk met de distributieriem ook de spanrollen, omkeerrollen en zelfs de waterpomp te vervangen. Deze slijtagegevoelige onderdelen hebben net als de distributieriem de nodige kilometers gedraaid. Wanneer u deze onderdelen op een later tijdstip alsnog moet laten vervangen, zal de hele reparatie nogmaals worden uitgevoerd, waaronder ook vaak het vervangen van de distributieriem.


Wat zijn de kosten van een distributieriem vervangen?

De distributieriem vervangen is een ingrijpende klus, die u het beste kunt overlaten aan een gespecialiseerde garage. De totale kosten van vervanging van een distributieriem of -ketting kunnen uiteenlopen van slechts 300 euro tot wel 1.000 euro, afhankelijk van het type auto. AutoFirst Garage Petrogas maakt graag een heldere offerte voor het vervangen van de distributieriem. Zo komt u nooit voor onverwachte kosten te staan bij het vervangen van uw distributieriem.

Vaak worden looprollen, spanrollen en waterpomp meegenomen in bovenstaande offerte. Neem de offerte goed door, zodat u weet wat er in de prijs is meegerekend. Indien onze monteur tijdens het vervangen op andere gebreken stuit, dan nemen wij direct contact met u op. De benodigde reparaties en daarmee samenhangende kosten spreken wij uitgebreid met u door. Pas na uw toestemming voeren wij de reparaties uit.


Garantie op de distributieriem

AutoFirst Garage Petrogas in Baambrugge werkt uitsluitend met A-kwaliteit onderdelen. U bent dus verzekerd van een geluidsarme distributieriem met goede krachtsoverbrenging en een lange levensduur. Bovendien krijgt u 2 jaar garantie op fabricage- en/of montagefouten. Dat is de kwaliteit die u van ons mag verwachten, ook bij het vervangen van uw distributieriem! Lees meer over de 2 jaar garantie.